Biela káva a varené zemiaky boli príčinou salomnelózy v Kežmarku

12.08.2005 Kežmarok

Vranov nad Topľou 12. (TASR) - Dovedna 21 chorých na salmonelózu evidujú od 4. augusta zdravotníci v Domove dôchodcov v Kežmarku. Z uvedeného počtu je 17 kli...
Vranov nad Topľou 12. (TASR) - Dovedna 21 chorých na salmonelózu evidujú od 4. augusta zdravotníci v Domove dôchodcov v Kežmarku. Z uvedeného počtu je 17 klientov domova a štyria pracovníci kuchynskej prevádzky.

\"Salmonela enteritidis bola potvrdená vo vzorkách bielej kávy a vo varených zemiakov, ďalšia prítomnosť salmonely sme zistili na nerezovom kotle a na vodovodnej batérii v kuchyni, \" uviedla pre TASR krajská epidemiologička pre Prešovský kraj Valéria Sládeková. Dodala, že osem z nakazených pacientov kvôli hnačkám a ďalším sprievodným prejavom ochorenia museli hospitalizovať.
Zdravotníci v Prešovskom kraji v tomto týždni zároveň zaznamenali aj prípady žltačky typu A. Štyri ochorenia pribudli v okrese Prešov, dve v okrese Sabinov a štyri v mestskej časti Starej Ľubovne-Podsádek. \"Ochorenie špinavých rúk postihlo v minulom týždni dve rómske deti, v tomto štyri vo veku od dvoch do sedem rokov, \" povedala Sládeková.
 

Vyberte región